REWORQ

Izdelava spletne trgovine je postopek, ki zahteva veliko časa, napora in znanja. Da bi bila izdelava čim bolj uspešna, je potrebno slediti nekaterim ključnim korakom. Tukaj je 7 korakov, ki vam bodo pomagali pri izdelavi spletne trgovine.

 

 1. Izbira platforme za spletno trgovino

Platforma, na kateri bo vaša spletna trgovina, je ključna odločitev pri izdelavi spletne trgovine. Obstajajo različne platforme, ki jih lahko uporabite za izdelavo spletne trgovine, vendar se razlikujejo po ceni in funkcionalnostih. Nekatere platforme so brezplačne, medtem ko druge zahtevajo mesečno naročnino. Pomembno je, da izberete platformo, ki ustreza vašim poslovnim zahtevam in pričakovanjem vaših kupcev. Med najbolj priljubljenimi platformami za izdelavo spletnih trgovin so Shopify, WooCommerce in Magento.

 

 1.  Izbira in zakup pravilne domene

Za izdelavo spletne trgovine potrebujete spletno stran in domeno. Domena je naslov, ki ga bodo kupci uporabili za dostopanje do vaše spletne trgovine. Pri izbiri domene morate biti pozorni na to, da je enostavna za zapomnitev in vključuje ključne besede, ki so povezane z vašim poslom. Prav tako je pomembno, da izberete pravilno končnico domene, ki ustreza vaši ciljni publiki. Na primer, za slovenske spletne trgovine je priporočljivo izbrati končnico .si, za globalni trg pa .com.

 

 1. Oblikovanje spletne trgovine za vaše obiskovalce in ne vas

Pri oblikovanju spletne trgovine je pomembno, da se osredotočite na vaše kupce in ne na vaše želje. Dizajn spletne trgovine mora biti privlačen, pregleden in enostaven za uporabo. Na voljo imate dve možnosti: lahko se odločite za oblikovanje po meri ali prilagodite predloge, ki so na voljo na izbrani platformi. Pri oblikovanju po meri boste potrebovali oblikovalce in programerje, ki bodo uresničili vaše zamisli. Pri prilagajanju predlog boste lahko spreminjali fonte, barvne sheme, fotografije, razporeditev elementov itd. Upoštevajte pa, da nekatere predloge morda ne bodo dovoljevale vseh sprememb, ki jih želite.

 1. Podatki o izdelkih (opisi, cene, slike)

V tej kategoriji boste našli vse informacije o izdelkih, ki jih prodajamo v naši spletni trgovini. Vsak izdelek ima svojo stran, kjer lahko najdete njegov opis, tehnične specifikacije, ceno in slike.

Opis izdelka vam pomaga pri odločitvi, ali je izdelek pravi za vas. Na strani izdelka lahko preberete njegove ključne značilnosti, funkcije, način uporabe in vse druge informacije, ki so pomembne za odločitev o nakupu.

Tehnične specifikacije vam omogočajo, da natančno preverite, ali bo izdelek ustrezal vašim potrebam. Na primer, če kupujete elektronsko napravo, lahko preverite njene dimenzije, zmogljivost, priključke in druge tehnične podatke.

Cena izdelka je pomembna informacija pri odločitvi o nakupu. Na strani izdelka boste našli natančno ceno izdelka, vključno z morebitnimi popusti ali promocijskimi ponudbami.

Slike izdelka vam omogočajo, da si ogledate izdelek v podrobnostih, preden ga kupite. Na strani izdelka boste našli več slik, ki prikazujejo izdelek iz različnih zornih kotov, kar vam omogoča, da si pridobite boljšo predstavo o njegovem videzu in funkcionalnosti.

 

 1. Izbira načinov plačila v spletnih trgovinah

Pri izbiri načinov plačila v spletnih trgovinah morate upoštevati preference vaših kupcev. Obstajajo različni načini plačila, ki so priljubljeni in pričakovani med kupci. Na primer, nekateri kupci ne zaupajo spletnim plačilom s karticami, zato najraje plačujejo po povzetju. Drugi kupci raje uporabljajo spletno bančništvo, PayPal ali druge elektronske načine plačila.

Zato morate pri izbiri načinov plačila upoštevati različne potrebe in preference vaših kupcev. Preverite tudi pogoje in stroške za posamezne načine plačila, saj se lahko med seboj zelo razlikujejo. Na primer, nekateri načini plačila lahko vključujejo visoke provizije ali dodatne stroške za obdelavo plačila.

 1. Izbira načinov dostave

Kupec je izdelek izbral in plačal, sedaj pa ga morate dostaviti. Dostava je eden izmed ključnih dejavnikov, ki vplivajo na zadovoljstvo vaših kupcev. Omogočite najbolj primerne možnosti dostave, ki bodo vašemu kupcu omogočale udoben in ugoden nakup, hkrati pa ustrezajo vašemu poslu.

Pri izbiri načinov dostave upoštevajte, kaj pričakujejo vaši kupci. Najbolj priljubljene možnosti dostave so ponavadi kurirska služba, pošta, osebni prevzem in dostava na dom. Pomembno je, da kupcu omogočite izbiro najbolj primerne možnosti glede na hitrost dostave, ceno in zanesljivost.

Če ponujate plačljivo dostavo, razmislite, ali želite dodati možnosti brezplačne dostave za določene izdelke ali nakupe nad določeno vrednostjo. Brezplačna dostava je lahko zelo privlačna za kupce in lahko spodbudi večje nakupe.

Poleg tega je dobro, da kupcem omogočite sledenje njihove pošiljke, da bodo vedeli, kdaj lahko pričakujejo dostavo. Če uporabljate kurirsko službo, je to navadno že vključeno v storitev. Če pa pošiljate preko pošte ali sami dostavljate, pa kupcem pošljite informacije o statusu pošiljke in njenem napredku.

 1. Testiranje in objava spletne trgovine

Ko imate spletno trgovino postavljeno, se boste želeli prepričati, da vse deluje brezhibno. Za testiranje angažirajte več sodelavcev ali prijateljev (če imate to možnost) in preverite vse korake, skozi katere bo šel kupec.

Tukaj je nekaj ključnih stvari, ki jim morate nujno preveriti:

 • Podatki in informacije o izdelkih se pravilno prikazujejo in nimajo napak.
 • Prikaz izdelkov v ustreznih kategorijah.
 • Urejanje (brisanje, dodajanje, spreminjanje količine) izdelkov v košarici deluje brezhibno.
 • Plačilo je možno z vsemi ponujenimi načini plačila.
 • Stroški dostave se ustrezno obračunajo glede na izbran način dostave.
 • Popusti in ugodnosti se ustrezno obračunajo.
 • Spletna trgovina se ustrezno prikazuje in deluje na vseh napravah (računalnik, telefon, tablica) in v različnih brskalnikih (Chrome, Firefox, Opera, Microsoft Edge/Internet Explorer, Safari).

Če boste pri testiranju našli kakršne koli napake ali težave, jih popravite pred objavo spletne trgovine. Prav tako se prepričajte, da imate na spletni trgovini vse potrebne informacije za kupce, kot so kontaktne informacije, pogoji nakupa, politika vračil, garancije itd.

Ko ste prepričani, da je vaša spletna trgovina popolnoma pripravljena, jo objavite in pričnite z oglaševanjem. Pred objavo spletno trgovino naprej testirajte, kako se spletna stran odziva na različnih napravah, operacijskih sistemih in brskalnikih, da boste prepričani, da deluje brezhibno.

Napoveste jo lahko prek družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram, Twitter in LinkedIn. Če imate bazo kontaktov za email marketing, jih obvestite o novi spletni trgovini. Lahko tudi oglašujete spletno trgovino prek spletnega oglaševanja, kot so Google Ads, Facebook Ads in drugi.

Če želite, da vaša spletna trgovina doseže veliko število ljudi in postane uspešna, se morate truditi, da boste vedno izboljševali uporabniško izkušnjo in izpolnjevali pričakovanja kupcev. Redno dodajajte nove izdelke, ponujajte posebne ponudbe in ugodnosti, ter s kupci komunicirajte

Kontaktirajte nas!

Tukaj smo, da vam pomagamo 👋

Cvetkov trg 1.,
2250 Ptuj

040 319 170
  This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.